DuFjgujen Chap. XLVI. Li.6.
B r La gomme elt vtile contre durefles de ratelle,douleur d'eftomach,& morfures de ferpens,prin
\ iepardedansjouinduiâedeffiislableflure. r
C Elle referme aufsi playes & diffout vieilles colleftions.
Du Figuier, Chap. XLVI.
LA FORME.
| T E Figuier cultiué, duquel nous parlons à prefent,a
j •'-'moût de rameaux,au dedans pleins de moelle com
; me les branches du Suin, & au dehors reueftus d'vne
1 efcorce vnie & pollie:Les Fueilles grâdes,&laiges,noira
{tres,comunement parties en cinq. Au fommet des bran
; ches croiftle fruiér, lequel eft rond &long en forme
: de Poyres, doux & remply de petis grains par dedens.
Auant que le fruiâ: foit meur, il en fort du laiét quand
ileftblefie, mais eftant bien meur, le ius refembleà
I miel.
LE LIEV.
Le figuier croiftabodammenten Efpaigne & Ttalie,
: On en trouue aufsi aucunefois en ce païs, mais bié peu
; fouuent, & faut qu'il foit planté en lieux chauds & ex-
pofèz au fblcil,& le doit en garder du vent de Septen-
trion. LE TEMPS.
Le figuier fe rauerdift fort tard en ce païs,car il com
mence à ietter fes fueilles feulement à la fin du moys
; de May .Le fraict meurit fur la fin de l'cefté. /
LES NOMS.
I Le Figuier domeftique eft appelé en Grec ovwi «jut* ^
f ô?:en Latin ïictts fatiuoeen haut Aleman ffil$en6autn
en bas Aleman top 00e»t6oom.
Le fruict eft appelé en Grec«ruKov: en Latin ficus:
duquel nom il eft aufsi cognu es Boutiques*en Frâçois
Figùe:en haut Aleman tin ^cfçrmien bas Aleman een
toijgfye\ Ce frui<5t,auant qu'il foit meur, fe nomme en
Grec oMvSfofîen Latin GrojJus:8c eftant fec,en Latin Cd
ricrice,eftvhecfpece de figue particulière prouenanten
Syrie. \
l Le Figuier fauuageett appelé en Grec cn/Ktr ayçtec K^içivioç : en Latin ficus fylueftris &Cd-
prificitt.
i Le fruiér. de ce figuier lequel ne meurift iamais,f'appelle aufsi comme le fruifl: non meur du Fi-
Iguier domeftiqueren Grec o\wvflof:& en Latin Groffus:8c d'aucuns aufsiif ivtocErineus.
LE TEMPERAMENT.
Les figues nouuf lies & frechement cueillies font quelque peu chaudes & fort humides.
Les figues feches font chaudes iufqucs près du fécond degré, & quelque peu humides, & de
; parties fubtiles.
' Le ius des figues eft chaud & fec iufques bien près au tiers degré , & pareillement acre & pi-
quant.
Les fueilles font aufsi acres & referatiues,mais non fi fort que le ius.
LES VERTVS ET OPERATIONS.
A Les figues nouuellcment cueillies,nourriffent plus que les autres frui&s : elles excitent toutes-
fois ventofitez & en flent,& lâchent tout doucement le ventre.
B Elles rafrefchiiïent aufsi & eftanchent la foif, prinfes toutesfois en trop grande quantité, elles
débilitent l'eftomach,& font perdre l'appétit de menger.
C Les figues feches nourriiïent plus que les frefches,toutesfois elles n'engendrent pas fi bô fang,
car ceux qui mengent beaucoup de figues,ilz deuiennent pleins de pouds & de vermine.
D Icelles prinfes auant menger, lachentle ventre, & proufittent aux rognons, car elles poufTent
horsla grauelle auec l'vrine.
Vicui. Figuier.
B r La gomme elt vtile contre durefles de ratelle,douleur d'eftomach,& morfures de ferpens,prin
\ iepardedansjouinduiâedeffiislableflure. r
C Elle referme aufsi playes & diffout vieilles colleftions.
Du Figuier, Chap. XLVI.
LA FORME.
| T E Figuier cultiué, duquel nous parlons à prefent,a
j •'-'moût de rameaux,au dedans pleins de moelle com
; me les branches du Suin, & au dehors reueftus d'vne
1 efcorce vnie & pollie:Les Fueilles grâdes,&laiges,noira
{tres,comunement parties en cinq. Au fommet des bran
; ches croiftle fruiér, lequel eft rond &long en forme
: de Poyres, doux & remply de petis grains par dedens.
Auant que le fruiâ: foit meur, il en fort du laiét quand
ileftblefie, mais eftant bien meur, le ius refembleà
I miel.
LE LIEV.
Le figuier croiftabodammenten Efpaigne & Ttalie,
: On en trouue aufsi aucunefois en ce païs, mais bié peu
; fouuent, & faut qu'il foit planté en lieux chauds & ex-
pofèz au fblcil,& le doit en garder du vent de Septen-
trion. LE TEMPS.
Le figuier fe rauerdift fort tard en ce païs,car il com
mence à ietter fes fueilles feulement à la fin du moys
; de May .Le fraict meurit fur la fin de l'cefté. /
LES NOMS.
I Le Figuier domeftique eft appelé en Grec ovwi «jut* ^
f ô?:en Latin ïictts fatiuoeen haut Aleman ffil$en6autn
en bas Aleman top 00e»t6oom.
Le fruict eft appelé en Grec«ruKov: en Latin ficus:
duquel nom il eft aufsi cognu es Boutiques*en Frâçois
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toijgfye\ Ce frui<5t,auant qu'il foit meur, fe nomme en
Grec oMvSfofîen Latin GrojJus:8c eftant fec,en Latin Cd
ric
Syrie. \
l Le Figuier fauuageett appelé en Grec cn/Ktr ayçtec K^içivioç : en Latin ficus fylueftris &Cd-
prificitt.
i Le fruiér. de ce figuier lequel ne meurift iamais,f'appelle aufsi comme le fruifl: non meur du Fi-
Iguier domeftiqueren Grec o\wvflof:& en Latin Groffus:8c d'aucuns aufsiif ivtocErineus.
LE TEMPERAMENT.
Les figues nouuf lies & frechement cueillies font quelque peu chaudes & fort humides.
Les figues feches font chaudes iufqucs près du fécond degré, & quelque peu humides, & de
; parties fubtiles.
' Le ius des figues eft chaud & fec iufques bien près au tiers degré , & pareillement acre & pi-
quant.
Les fueilles font aufsi acres & referatiues,mais non fi fort que le ius.
LES VERTVS ET OPERATIONS.
A Les figues nouuellcment cueillies,nourriffent plus que les autres frui&s : elles excitent toutes-
fois ventofitez & en flent,& lâchent tout doucement le ventre.
B Elles rafrefchiiïent aufsi & eftanchent la foif, prinfes toutesfois en trop grande quantité, elles
débilitent l'eftomach,& font perdre l'appétit de menger.
C Les figues feches nourriiïent plus que les frefches,toutesfois elles n'engendrent pas fi bô fang,
car ceux qui mengent beaucoup de figues,ilz deuiennent pleins de pouds & de vermine.
D Icelles prinfes auant menger, lachentle ventre, & proufittent aux rognons, car elles poufTent
horsla grauelle auec l'vrine.
Vicui. Figuier.
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