ont esté mouillées et se soient endurcies, faictes deffourrer le garnement', et arrouser de vin la penne qui est dure, et soit arrousée à la bouche ainsi comme un cousturier arrouse d'eaue le pan d'une robe qui veult retraire, et sur icelluy arrousement faictes gecter de la fleur3 et laissiez sécher un jour; puis frottez très bien icelle penne8. en son premier estat.
Or revien au propos que devant, et dy que vostre maistre d'ostel doit savoir qu'il doit chascune sepmaine faire reviseter et boire de vos vins, vertjus et vinaigres; veoir les grains, huilles, noix, pois, fèves et autres garnisons. Et quant aux vins, sachiez que s'ils deviennent malades, il les convient garir de maladies par la manière qui s'ensuit
Premièrement se le vin est pourri, il doit mettre la queue*, en yver, emmi une court sur deux tréteaulx afin que la gelée y frappe, et il garira.
Item, se le vin est trop vert, il doit prendre plain pennier de morillons11 bien meurs, et gecte dedens la queue, par le bondonnail, tous entiers, etil amendra. Item, se le vin sent l'esventé6, il doit prendre une once de seurmontain1 en pouldre et autant en graine 1 Le vétement (auquel est joint la fourrure). On appelloit souvent robe un habit complet et garnement chaque vétementcomposant la robe; ainsi dans ce cas le snreot le corset la cotte le manteau étoient dits gamei»ou. Voir la collection Le Ber, xix, 156, 374, 383, etc.
Fleur de farine nous verrons souvent dans le Viandier le mot fleur employé seul dans ce sens. – Suppléez tarit qu'elle revienne, Gros tonneau qui contenoit, à la mesure de Paris 54 setiers de 8 pintes (la pinte 2 livres pesant d'eau, un peu plus qu'une bouteille ordinaire, 93 centilitres) ou 391 litres 76. – Nom parisien du raisin noir. Voir le Dict, de Nicot. – Var. B. mourillons.
*̃ Var. A. la fente. Sileat ou siler monlanum dans le Grant herbier.