Poivre noir1. Prenez clou de giroflle et un pou de poivre, gingembre, et broyez très bien puis broyez pain ars destrempé en meigre eaue de char ou en meigre eaue de choulx qui mieulx vault, puis soit bouly en une paelle de fer, et au boulir soit mis du vinaigre; puis mettez en un pot au feu pour tenir chault. Item, pluseurs y mettent de la canelle. GALENTINE POUR CARPE. Broyez saffren, gingembre, giroflle, graine, poivre long et noix muguettes, et deffaictes de la grasse eaue en quoy la carpe aura cuit, et y mettez vertjus, vin et vinaigre; et soit lié d'un petit de' pain hazé très bien broyé, et sans couler, (jàsoit-ce que le pain coulé fait plus belle saulce, ) et soit tout bouly et getté sur le poisson cuit, puis mis en plats. Et est bon reschauffé ou plat sur le gril, meilleur que tout froit. Nota qu'elle est bonne et belle sans saffren; et nota qu'il souffist que en chascun plat ait deux tronçons de carpe et quatre gougons fris.
LE SAUPIQUET poor côinvnr OU POUR OISEAU DE rivière ou coulow bamieb. Frisiez oignons en bon sain, ou vous les mincez et mettez cuire en la leschefrite avec eaue de beuf, et n'y mettez vertjus ne vinaigre jusques au boulir et lors mettez moitié vertjus moitié vin et un petit de vinaigre, et que les espices passent. Puis prenez moitié vin moitié vertjus et un petit de vinaigre', et mettez tout en la leschefrite dessoubs le connin couIon ou oisel de rivière; et quant ils seront cuis, si boulez la saulce, et aiez des tostées' et mettez dedens avec l'oisel..
Caiimafree ou saulce paresseuse. Prenez de la mous» 1 Voy. p. 323, n. 3. – » Ce mot n'est qne dans C. – » Rôties.