La carpe qui a l'escaille blanche etc.' 1
Item, à l'appareillier, ostez-luy l'amer qui est droitement ou gouttron de la gorge, et ce fait, l'en peut mettre cuire la teste toute entière, et elle se cuira tout nettement; et se l'amer n'en estoit osté, la teste demourroit tousjours sanglante et amère. Et pour ce, quant l'amer n'est osté entier et sans crever, l'en doit tantost laver la place et frotter de sel, et se l'amer est osté entier, l'en ne doit point laver la teste ne autre chose, mais convient mettre premièrement boulir la teste et assez tost après la queue, et puis après le remenant, et tout à petit feu, 'La carpe cuite se mengue à la sausse vert, et se demourant en y a, l'en en met en galentine.
Item, Carpe A l'jestoufeée. Primo, mettez des oignons minciés en un pot cuire avec de l'eaue, et quant les oignons seront bien cuis gettez la teste et assez tost après la queue dedans, et assez tost après les tronçons, et couvrez fort sans ce qu'il en ysse point d'alaine\ Et quant elle sera cuite, siaiez fait vostre affaitement de gingembre, canelle et safîran allayé de vin et un petit de vertjus, c'est assavoir le tiers, et faites tout boulir ensemble, et bien couvert; et puis dréciez par escuelles*.
Nota que les Alemans dient des François qu'ils se mettentengraot péril de mengier leurs carpes si pou cuites. Et a-l'en veu que se François et Alemans ont un queux François qui leur cuise carpes, icelles carpes cuites à la guise de France, les Alemans prendront leur 1 Répétition du S de h p. 90. – C'est l'endroit oii cesse le gosier et commence l'oesophage – s Ici seulement commence la recette du G.. C,, P> 58 v». – De vapeur? – G. C, 58 v»..